Felles kartløsning for 9K


Innhold

Forside
Komme i gang
Søk i kartet
Funksjoner
Karttyper
Skriv ut kart
Informasjon i kartet
   - Planbestemmelser
   - Eiendomsinfo. 
   - Målebrev
   - Bygningsinfo.
   - Kulturminner
   - Vann og avløp
   - Fastmerker
   - Skråfoto
Nyttige tips
Digitale kart
Arealis miljødata
Brukerveiledning for kart på internett med programmet WebInnsyn.
Kulturminner - Naturvernområder:

Det er knyttet en mengde informasjon til Røyken kommunes kartside, deriblant informasjon om kulturminner, SEFRAK (Nyere tids kulturminner) og naturvernområder.

1. Kulturminner

Sett inn informasjon og bilder her.

 

2. SEFRAK

Norsk Kulturråd tok initiativ til en landsomfattende registrering av faste kulturminner i Norge i 1970. Feltarbeidet kom i gang i form av prøveprosjekter i 1973. Registreringen ble først ledet av et eget sekretariat, SEkretariatet For Registrering Av faste Kulturminner i Norge, forkortet til SEFRAK. SEFRAK-registreringen er en registrering av faste kulturminner. Med faste kulturminner menes jordfaste, ikke-bevegelige spor i landskapet etter menneskelig virksomhet. Den opprinnelige hensikten var at registeret i første omgang skulle avgrenses til å omfatte bygninger. I enkelte tilfeller er imidlertid også andre faste kulturminner som veier, broer, gjerder etc tatt med. Registeret omfatter derfor i hovedregel bare bygninger som er oppført i perioden 1537-1900. Registeret inneholder opplysninger om blant annet materialbruk, planløsning, alder, eier og funksjon. 

På Røyken kommunes kartside er slike bygg nå markert med bokstaven "S", se figuren under.

 

Dokumentasjonen som er knyttet til disse SEFRAK-registrerte bygningene kan hentes fram ved å klikke på S-symbolet. Dokumentasjonen åpnes da i et nytt vindu.

Nedenfor følger en beskrivelse på forskjellige koder som er å finne på SEFRAK-dokumentasjonen/evalueringen.

Verneverdien på de registrerte bygningene er vurdert ut fra et sett delverdier som sees i forhold til et sett grunnverdier. Delverdiene er objektets kunnskapsverdi (bygningshistorisk-, sosialhistorisk-, næringshistoriskverdi og historisk verdi knyttet til person og hendelse) og opplevelsesverdi (estetisk- og identitetsverdi). Grunnverdiene er objektets alder, autentisitet, miljøsammenheng og representativitet. Autentisitet betyr bygningens grad av opprinnelighet eller ekthet i materialer og form. Bygningens verneverdi blir gitt på grunnlag av en samlet vurdering av de nevnte verdier.

Bygningskategorier:

A Fredningsverdige bygninger
B Bygninger som er aktuelle for regulering til spesialområde vern. Bygninger med høy egenverdi og eventuelt høy miljøverdi.
Bm Bygninger med redusert egenverdi, men som har stor verdi som del av et bygningsmiljø.
Cm Bygninger med lav egenverdi, men som er av verdi for miljøet pga. bygningens plassering, dimensjoner m.m.
C Ingen bevaringsverdi

Autentisitet, verdisetting:

2 Svært høy verdi.
Bygningen har høy grad av autentisitet. Det er foretatt ingen eller minimale bygningsmessige utskiftninger. Bygningens hovedform er intakt.
1 Høy verdi.
Enkelte utskiftninger av bygningsmaterialer og/eller mindre tilbygg som vindfang eller inngangsparti. Bygningens opprinnelige hovedform er tydelig. Bygningens stilpreg er delvis bevart.
- Lav verdi / ingen verdi.
Store utskiftninger av bygningsmaterialer og/eller større tilbygg. Det er lite igjen av bygningens opprinnelige stilpreg.

 

3. Naturvernområder

Sett inn informasjon og bilder her.

 

 

 

 

TIPS

Slik skriver du ut et kart.

 

Arealis, miljøtema